- Ostrokrzew paragwajski naturalnie występuje jedynie w Ameryce Płd. Jako pierwsi susz ostrokrzewu paragwajskiego pili Indianie Guarani. Używali yerba mate w sposób rytualny, budując wspólnotę, ponieważ picie jej sprzyjała zacieśnianiu więzi międzyludzkich oraz przyjaźni.
- yerba mate zawiera wiele witamin i minerałów (A, B1, B2, C, E, H; magnez, sód, potas, żelazo, miedź, siarka, mangan, fosfor, krzem).
- przede wszystkim jednak jest bogata w alkaloidy: kofeiteobrominę, teofilinę inę (tutaj zwaną mateiną). Te substancje budują energetyczne właściwości yerba mate. Jej moc ujawnia się stopniowo podczas picia i pozwala nie tylko zwiększyć koncentrację i bystrość umysłu, ale też oczyścić ciało.
- yerbę warto pić przy odczuwanym zmęczeniu, wyczerpaniu, słabej kondycji psychicznej i fizycznej oraz zatruciu organizmu. Skutecznie postawi na nogi, jest też polecana przy odchudzaniu, redukcji spożywanych kalorii, ponieważ ma właściwości wzmacniające poczucie sytości i zadowolenia, przy dodatku odpowiednich ziół skutecznie oczyści organizm. A w codziennym życiu da energię do pracy – czy to fizycznej czy mentalnej, umysłowej – odżywiając i wzmacniając ciało, a umysł czyniąc skoncentrowanym i wydajnym.
- Yerba Mate ma właściwości zdrowotne, przyspieszające, stymulujące przemianę materii, co w konsekwencji prowadzi do spalania większej ilości kalorii, daje też poczucie sytości, wspomagając odchudzanie. Wzmagając aktywność białych ciałek krwi, ujawnia właściwości budujujące odporność całego organizmu, dysponuje także właściwościami antybakteryjnymi i przeciwwirusowymi, oczyszcza jelita i łagodzi zaparcia, jest świetna przy przeziębieniach lub zatruciach, a także objawach przejedzenia. Ma ona również właściwości poprawiające kondycję włosów, zębów i paznokci.
- często susz yerby miesza się z ziołami, aby wzmocnić zdrowotne właściwości Yerba Mate. W ostrokrzewie paragwajskim występują związki czynne, które świetnie wpływają na krążenie krwi w organizmie, a także rozluźnienie mięśni gładkich i uczucie ogólnej radości. Dzięki temu napar nie tylko pobudza, ale też wprawia w dobry nastrój, poprawia samopoczucie, rozluźnia napięte mięśnie i wzmacnia ciało.
Przygotowanie Yerba Mate
- przygotowanie naparu yerbowego wymaga zachowania kilku prostych zasad, bez zachowania których łatwo jest jednak zapsuć porcję suszu. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim odpowiednia temperatura wody. Jak należy prawidłowo parzyć yerba mate? Zaparzanie dowolnego rodzaju suszu ostrokrzewu paragwajskiego odbywa się w podobny sposób:
- potrzebujemy naczynka, najlepiej takiego zwanego matero (może być wykonane z tykwy, drewna Palo Santo, gliny, ceramiki, metalu, szkła) oraz bombilli.
- bombilla jest to rurka filtrująca wykonana z metali lub bambusa, z sitkiem na końcu (w kształcie łyżeczki lub spiralnym). Wsypujemy susz do matero objętościowo od 1/4 do 3/4 naczynia, ale można zacząć od 2-3 łyżek. Następnie zalewamy yerbę wodą koniecznie w temperaturze ok. 70-80 stopni C. W zależności od rodzaju yerba mate temperatura może być niższa lub wyższa (np. ziołowe zalewamy wyższą, by zioła mogły lepiej się zaparzyć). Przy gorącej, wrzącej wodzie susz „sparzy się” i będzie bardzo gorzka, a także częstotliwość kolejnych zalań zmniejszy się tylko do 2-3. Gorąca woda sprawi, że susz szybciej się wypłucze (straci smak i energię). Dlatego też najlepiej wsypać więcej i dolewać wody na bieżąco, po kilku łykach przez bombillę. W taki sposób spijamy samą esencję.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 3