KAWY NATURALNE:
- Od najlepszej kawy oczekujemy delikatnego smaku i wspaniałego aromatu. Im kawa zawiera mniej kofeiny tym jest delikatniejsza i zdrowsza.
- Rodzaje kawy plantacyjnej – arabika i robusta
Arabika:
Jest uznawana za kawę dla smakoszy. Uprawia się ją na mniejszych plantacjach, na dużych wysokościach nad poziomem morza. Jest to kawa o niższej zawartości kofeiny oraz różnorodnym spektrum delikatnych smaków i aromatów. Ziarenka są większe, bardzo wrażliwe na temperaturę.
Robusta:
Ma mocniejszy smak z wyrazistą nutą gorzkiego smaku. Zawiera dwa razy więcej kofeiny niż arabika. Jest bardziej ceniona za swoje zdolności pobudzające niż za walory smakowe. Robusta średniej jakości jest zazwyczaj wykorzystywana jako podstawa dla mieszanek kaw.
To, jaką kawę nalejesz do filiżanki, zależy nie tylko od rodzaju użytych ziaren, ale także od sposobu ich prażenia i mielenia.
- Palenie: Bardzo delikatny proces, od którego zależy ostateczny smak i aromat kawy. Przebiega w specjalnych piecach, w których ziarenka kawy są na początku pozbawiane wilgoci. Ich kolor powoli zmienia się na głęboko zielony, żółty i brązowy. Pod wpływem ciepła ziarenka pękają a zawarte w nich cukry karmelizują się, w ich wnętrzu kumuluje się dwutlenek węgla, odpowiadający za wytwarzanie się pianki na powierzchni espresso. Następnie pojawia się tzw. drugie pękanie, na koniec kawa jest szybko schładzana. W wyniku dobrego prażenia można uzyskać doskonały produkt nawet z kawy średniej jakości.
- Mielenie: Powinno być wykonywane bezpośrednio przed zaparzeniem kawy.Najlepiej zmieli kawę, bez wpływu na jej jakość, młynek z ceramicznymi żarnami i regulowaną grubością mielenia.