- Rooibos – czerwony krzew jest synonimem wszechstronności. Kto go skosztuje to zawsze oceni słowami: niesamowity, ogromny, wspaniały, słodki, pyszny … A przy tym produkowany jest ze zwykłego drzewa z południowoafrykańskiego buszu. Jego smak i efekty były już znane starożytnym osiedleńcom. W Europie znany jest od 100 lat.
- Rooibos to czerwonokrzew Aspalathus linearis uprawiany w Afryce. Krzew ten różni się od herbacianego, nie zawiera garbników, kofeiny / teiny i ma specyficzny miodowy smak. Znany jest z właściwości leczniczych, bogaty jest w składniki mineralne, szczególnie żelazo, działa antybakteryjnie i antywirusowo, pomaga w dolegliwościach jelitowych i żołądkowych, spowalnia procesy starzenia i pozytywnie wpływa na gospodarkę organizmu..
- jest naturalnie bezkofeinową herbatą. Dlatego gotuje się ją przede wszystkim dla małych dzieci i dzieci w wieku szkolnym,, kobiet w ciąży i karmiących piersią. Dodatkowo przynosi też komfort i relaks. Ta ciekawą herbatę można pić podczas upalnych dni i chłodnych wieczorów. Z kostkami lodu i i owocami odświeża, gorąca z mlekiem lub miodem zagrzeje.