tel. 784-490-404

                                                    LOGOWANIE  |  KONTAKT

Trzeba przyznać , że ze wszystkich gatunków herbat to właśnie zielona może pochwalić się największą różnorodnością kształtów, odcieni i smaków.

Najbardziej popularne gatunki zielonej herbaty: gunpowder, longjing (lung ching), sencha.

Herbata zielona ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia układ oddechowy, nerwowy, zapobiega chorobie wrzodowej, udarom mózgu i zawałom serca. Zapobiega rozwojowi komórek rakowych, wzrostowi poziomu cukru we krwi, krwotokom i chorobom serca. Zawiera dużo wapnia i żelaza. Herbaty zielone są bogate w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy pobudzając procesy trawienne.

Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60°C do 80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Parzymy 3-5 min aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Pierwszy często jest wylewany.

Picie herbaty zielonej zaleca się szczególnie latem, ponieważ w naturalny sposób wychładza ona organizm. Można parzyć ją metodą „cold brew”, czyli zalać liście zimną wodą i pozostawić na kilkanaście, kilkadziesiąt godzin.

Ta strona używa ciasteczek. Proszę zaakceptuj, jeżeli chcesz dalej przeglądać stronę. Więcej informacji

Ustawienia plików cookie na tej stronie, ma na celu zapewnienie najlepszej możliwej jakości przeglądania. Jeśli nadal chcesz w pełni korzystać z tej witryny zaakcpetuj pliki cookie klikając „Akceptuj”. W ten sposób wyrażasz na to zgodę.

Zamknij