Trzeba przyznać , że ze wszystkich gatunków herbat to właśnie zielona może pochwalić się największą różnorodnością kształtów, odcieni i smaków.
Najbardziej popularne gatunki zielonej herbaty: gunpowder, longjing (lung ching), sencha.
Herbata zielona ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia układ oddechowy, nerwowy, zapobiega chorobie wrzodowej, udarom mózgu i zawałom serca. Zapobiega rozwojowi komórek rakowych, wzrostowi poziomu cukru we krwi, krwotokom i chorobom serca. Zawiera dużo wapnia i żelaza. Herbaty zielone są bogate w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy pobudzając procesy trawienne.
Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60°C do 80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Parzymy 3-5 min aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Pierwszy często jest wylewany.
Picie herbaty zielonej zaleca się szczególnie latem, ponieważ w naturalny sposób wychładza ona organizm. Można parzyć ją metodą „cold brew”, czyli zalać liście zimną wodą i pozostawić na kilkanaście, kilkadziesiąt godzin.
Wyświetlanie 1–9 z 24 wyników