Herbata Biała
- Powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Krzewy, z których powstać ma biała herbata, są czasami dodatkowo chronione przed słońcem – ma to zapobiec wykształceniu się chlorofilu. Pączki następnie więdną i są suszone. Herbata ta produkowana jest głównie w Chinach. Herbata biała ma odcień lekko srebrnawy, a po zaparzeniu ma kolor jasnosłomkowy. Jest to jeden z najdroższych rodzajów herbaty.
.
- Biała herbata jest wyjątkowo delikatnym naparem. Dlatego proces parzenia powinien się odbyć z ogromną starannością – tak, aby nie straciła w nim swoich właściwości smakowych i odżywczych. Przede wszystkim nie należy jej zalewać wrzącą wodą. Odczekaj kilka minut po zagotowaniu, aby miała ona ok. 85-90⁰C. Należy ją parzyć ok.3-5minut , dwu , trzykrotnie. Dzięki temu herbata biała nabierze pełni aromatu i zachwyci wielowymiarowym smakiem.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 3