tel. 784-490-404

                                                    LOGOWANIE  |  KONTAKT

Yunnan

  • jest jednym z najsłynniejszych regionów Chin produkujących herbatę od blisko dwóch tysięcy lat. Znajduje się w południowej części tego kraju. To właśnie tam można odnaleźć najstarsze chińskie herbaciane drzewo, mające 1700 lat. To drzewo przez ostatnie osiem wieków było głównym źródłem herbaty Yunnan. Rośnie ono nadal na górze Nannou w hrabstwie Menghai .Razem z pozostałymi, nieco mniej wiekowymi drzewami liczącymi 1000 lat tworzy „Królestwo Trzech Najstarszych Drzew”. Określane są one mianem „żywych skamieniałości” pierwotnych, herbacianych roślin prowincji Yunnan.

Kultywowanie herbaty

  • Według historycznych zapisków, kultywowanie herbaty rozpoczął etniczny lud Pu, sama zaś herbata służyła jej odkrywcom za dar, składany ku czci władców dynastii Shang i Zhou. Dopiero za panowania rodu Yunnan, herbata stała się najważniejszym towarem, którego sprzedażą trudniły się etniczne ludy. Jednakże największe znaczenie w historii Chin herbata Yunnan osiągnęła dopiero w latach 1926-1936 ubiegłego wieku, w czasie wybuchu Wojny Oporu Przeciwko Japonii. Właśnie w tym okresie, herbata Yunnan zanotowała najlepszy w historii wynik produkcji i sprzedaży. W sumie rocznie sprzedawano Tybetowi i Syczuanowi 5000 ton herbaty, podczas gdy blisko 500 ton zostało eksportowanych do innych krajów.

Herbata Yunnan

  • stanowi dziś skarb i znaczną gałąź przemysłu herbacianego Chin. Wszystkie rejony produkcji zlokalizowane są od 1200 do 2000 metrów n.p.m. Ogromną rolę odgrywają w uprawie warunki klimatyczne. Od maja aż do października na wzgórzach trwa sezon monsunów, w czasie którego mają miejsce obfite opady deszczu. W porze suszy między listopadem, a kwietniem świeci słońce. To wtedy drzewa herbaciane przechodzą przed długi okres rozrostu. Obszary, na których rosną liście herbaty pokryte są czerwoną, żółtą bądź ceglastą glebą, która zapewnia właściwy poziom pH.

 

  • Obecnie prowincja Yunnan posiada aż 199 gatunków lokalnych, herbacianych drzew. Należy do producentów najszlachetniejszych gatunków herbaty na świecie. Herbata ceniona jest za unikalny, wyjątkowy ekstrakt słodowy i wyrazisty pieprzowy smak. Tak jak każdy, luksusowy towar nie należy do najtańszych. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że nadal w wielu miejscach jej liście są kultywowane i zbierane ręcznie. Warto wspomnieć, że region Yunnan, choć niewątpliwie jest prekursorem w produkcji tego gatunku herbaty, nie jest jedynym miejscem na ziemi, w którym ona występuje. Jej liście rosną również w Afryce, Ameryce Południowej i Australii. Nie ma jednak słynniejszego regionu niż chińska prowincja Yunnan.

Typy herbaty Yunnan

  • jest wiele, każda cechuje się natomiast jasnym kolorem naparu i silnym aromatem. W dodatku klasyfikowana jest najczęściej ze względu na swoją barwę i zapach. Na przykład Green Toucha posiada zielonkawo-żółty odcień oraz lekko przydymiony smak. Yunnan Pure Gold  jest jedną z pierwszych czarnych herbat, jej barwa jest o wiele ciemniejsza. Jest to jednak złudzenie. Kiedy spojrzymy na nią z daleka, dostrzeżemy piękny pomarańczowo-złocisty kolor. Jej zapach jest delikatny, subtelny z lekką nutą słodyczy. Yunnan Pu-ehr natomiast jest koloru brązowo-czerwonego o charakterystycznym smaku, często porównywanym z zapachem ziemi. Popularna jest również herbata Yunnan Gold o wiśniowej barwie. W ostatnich latach dużym powodzeniem cieszą się także herbaty zapachowe takie jak Yunnan Jasmine, która wzbogacona została piękną, słodką wonią jaśminu, czy Yunnan White Orchid, zawierająca w sobie cudowny aromat orchidei

 

  • Niektóre z herbat Yunnan, takie jak Pu erh Toucha posiadają także cenione lecznicze właściwości. Nazywa się ją herbatą odchudzającą, herbatą piękna i zdrowia. Spożywana w odpowiednich ilościach wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej, oczyszcza organizm z toksyn, łagodzi objawy stresu. Ponadto herbata Yunnan reguluje poziom cholesterolu oraz stymuluje metabolizm. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, zapobiega nowotworom czy tak częstym w naszych czasach zawałom serca.

Parzenie herbaty Yunnan

  • herbatę tę  powinno się parzyć przez około 3-5 minut. Nie należy przekraczać tego czasu, gdyż herbata nabrać może smaku goryczy. Liście zalewa się wodą o temperaturze około 95 stopni Celsjusza. Takie parzenie zagwarantuje niepowtarzalny, intensywny aromat i jeszcze milsze doznania smakowe.

     zobacz nasze propozycje

Ta strona używa ciasteczek. Proszę zaakceptuj, jeżeli chcesz dalej przeglądać stronę. Więcej informacji

Ustawienia plików cookie na tej stronie, ma na celu zapewnienie najlepszej możliwej jakości przeglądania. Jeśli nadal chcesz w pełni korzystać z tej witryny zaakcpetuj pliki cookie klikając „Akceptuj”. W ten sposób wyrażasz na to zgodę.

Zamknij